Opowiadania i sentencje

stary jegomosc opowiada

Blog

Posmakuj jagody kamczackiej, a nie nie będziesz żałował

Długo żyjąca jagoda kamczacka to innymi słowy suchodrzew nadający się do jedzenia, istota zielona o zachwycających słodko-kwaśnych produktach. Jest to roślina łatwa w uprawie oraz dlatego również uzyskuje coraz to większą wzięcie, coraz nagminniej obsiejemy krzaki w swych zieleńcach i na działkach. Który całokształt korzyści rozstrzyga o tym, że roślina jest z zapałem pielęgnowana? Nade wszystko jagoda kamczacka jest rośliną odporną na mróz i nie potrzebuje ochronienia przed zagrażającymi zimowymi wymogami. Chociaż rozkwita od kwietnia do maja, gdy to aura nie zawsze jest pożądana dla porostu ziół, to kwiaty owego krzewu przetrwają wiosenne przymrozki.



ogrod.uslugi-dla-domu.pl


Krzewy jagody najrozsądniej siać jesienią, rozmnażanie tego rodzaju rośliny odbywa się przez sadzonki. Należy pamiętać, że rozsiewając taką roślinę, jak jagoda kamczacka rozsad jej pozyskujemy w pierwszej połowie czerwca, po zakończeniu kwitnienia. Na sadzonki najlepiej wybrać młode pędy. Po dostaniu sadzonek powinno się umiejscowić je w doniczkach, do których dosypujemy perlit i torf, potem przenieść na lokalizację przyzwoicie nasłonecznioną. Jak pędy wykształcą układ korzeniowy, przenosimy roślinę, sadząc ją do nieznacznie kwasowej, żyznej ziemi. W branżowych sklepikach zdołamy kupić flanc jagody kamczackiej w kilku jej odmianach. W wyborze dostępnych bywa co niemiara odmian polskich, przebranych przy użyciu polskich ojczystych producentów. Pośród nich wyróżnić jest możliwość odmianę o mianie Atut, Zojka czy Wojtek. Jeśli postawimy na amatorską hodowlę jagodowych krzewów ważną kwestią, o której należy wspomnąć, jest niedobór stosowania chemicznych specyfików asekuracji roślin. Tę szczególną roślinę możemy hodować ekologicznie. Bezspornie damy radę być zdziwieni dostatnim jej rodzeniem. Krzewy dostarczają jadalne jagody o fioletowo-granatowych odcieniu, które możemy poddać obróbce cieplnej budując soki i dodatkowo konfitury i dżemy. Plony są przyjemne i wonne, idealne do bezpośredniego pochłonięcia.

Wpis stworzony z: ogrod.uslugi-dla-domu.pl